Nieuws

De belangrijkste IT-thema’s voor bedrijven in 2023 07-03-2023

Insight Enterprises heeft zijn Trends Report uitgebracht. Hierin worden vijf technologietrends uiteengezet die volgens Insight-specialisten van invloed zullen zijn op de strategie van bedrijven in 2023. Het rapport belicht de thema’s simplificatie, cyberbeveiliging, workforce-evolutie, automatisering en AI, en Superapps als trends die in 2023 cruciaal zullen zijn voor zakelijke en IT-beslissers.

IT Vision: De invloed van technologische ontwikkelingen op financials 18-01-2023

Voor het zevende achtereenvolgende jaar onderzochten cm: ControllersMagazine en Executive Finance wat financeprofessionals bezighoudt als het gaat om technologie in het werk. We hebben momenteel te maken met torenhoge inflatie en een zeer krappe arbeidsmarkt. Wat betekent dit voor de invloed van technologische ontwikkelingen op het werk?

Webinar terugkijken: hoe verrijkt bij ASML automatisering de financiële afdeling? 27-12-2022

Hoe verandert de digitale transformatie het werk op de finance-afdeling en wat merken financiële professionals daarvan? Aan de hand van de casus van ASML, vertelden Joris van den Bergh, Enterprise Business Architect bij ASML en van huis uit controller, en Jaap-Jan Wever, Regional Leader Benelux bij UiPath, tijdens een webinar over hoe en waar financiële afdelingen kunnen automatiseren.

Nederland investeerde €2,2 miljard in cryptovaluta 21-11-2022

Nederlanders investeerden tot nu toe €2,2 miljard in cryptovaluta. Dat is bijna dertien keer zo veel als in 2018. Driekwart van de bezitters wil de valuta zo lang mogelijk vasthouden. Zij hebben geen concreet bedrag of waardestijging in gedachten waarbij ze de valuta zouden verkopen.

Onderzoek: directies willen dat finance ‘number crunching’ automatiseert 27-10-2022

64 procent van de directieleden vindt dat finance afdelingen zich meer moeten bezighouden met het analyseren van financiële gegevens om aanbevelingen te kunnen doen over het businessmodel en de strategie van de organisatie.

“Digitale transformatie gaat niet over technologie” 04-10-2022

“Digitale transformatie gaat niet over technologie, maar over wat u en uw organisatie ermee doen.” Auteurs Sander Jansen en James van de Merbel van Het Managementboek voor Digitale Transformatie winden er geen doekjes om. “Het gaat erom wat je met die technologie kunt doen om relevant te zijn en te blijven in een digitaliserende samenleving.”

Visie op IT hard nodig voor CFO die koers wil houden 20-09-2022

ERP, legacysystemen, best-of-breedsystemen, apps, zelf door afdelingen aangekochte software … Het ICT-landschap kan voor de CFO aanvoelen als een niet te ontrafelen bord spaghetti. Hoe komen CFO’s tot de broodnodige standaardisatie, zodat ze wel over finance en de operatie heen conclusies kunnen trekken in prachtige dashboards? 

“Uit data kun je een concurrentievoordeel halen” 09-08-2022

De invloed van data binnen finance is groeiende. Toch is er nog veel onwetendheid over hoe het kan worden ingezet. “Het is nog een onontgonnen terrein”, beschouwt Cyriel Houben (consultant bij Capgemini Insights & Data (I&D)). Toch is data niets nieuws, stelt Houben. “Het creëren van inzichten uit data om de prestaties van je organisatie te verbeteren, is al zo oud als de weg naar Rome.” 

Onderzoek wijst uit: 70% van de bedrijven worstelt met innoveren omdat ze data niet effectief kunnen gebruiken 29-07-2022

Veel bedrijven hebben moeite de waarde uit hun data te ontsluiten, waardoor ze niet goed tot een innovatieslag kunnen komen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van VMware en professor Feng Li. Het onderzoek belicht de uitdagingen van het vinden van de juiste balans tussen innovatie en kostenreductie.

3 routes naar meer IT-tevredenheid en digitale transformatie 14-06-2022

Digitale transformatie zorgt dat organisaties relevant blijven voor hun doelgroep. Analyse door de RUG toont aan dat de route naar succes duidelijk kan verschillen: ieder moet uitvinden welke route het meest doelmatig is naar succesvolle IT-dienstverlening en digitale transformatie. Data-analyse helpt organisaties om de juiste route te kiezen.

De invloed van finance op de digitale transformatie 24-05-2022

We leven in een tijdperk waarin technologie steeds meer bepaalt hoe we leven, (samen)werken en zakendoen. Door de inzet van nieuwe technologie ontstaan nieuwe businessmodellen en ontstaat de mogelijkheid om (financiële) processen efficiënter en effectiever in te richten. Finance heeft een goede uitgangspositie om een belangrijke rol te spelen in de digitale transformatie. Traditionele finance activiteiten worden verder geautomatiseerd en gerobotiseerd, waardoor finance meer tijd heeft voor data analytics en strategische besluitvorming.

“Digitale transformatie begint met RPA” 05-04-2022

“Robotisering van processen is een laagdrempelige manier om een organisatie kennis te laten maken met digitale transformatie”, stelt Nikie van Duurling, Strategic Lead RPA bij Deloitte Tax & Legal. “In plaats van met complexe technologieprojecten te werken, gaat het hierbij om heel simpele tools die bestaande processen assisteren en verbeteren.” 

CIO en CFO moeten samenwerken om digitale transformatie te laten werken 04-04-2022

Er kunnen ernstige financiële gevolgen zijn wanneer IT en de financiële functie niet op elkaar zijn afgestemd, zo blijkt uit onderzoek van IT-aanbieder Workday en accountantsorganisatie Deloitte. 83% van de Progressive CIO’s stelde dat “we onze groeidoelstellingen niet kunnen behalen tenzij IT en finance beter samenwerken.”

Succesvollere digitale transformatie: zet klant centraal 03-04-2022

Wanneer bedrijven de doelen van hun digitale transformatie halen, komt dat omdat ze niet kostenbesparing, maar juist de de klantervaring als uitgangspunt hebben genomen in de transformatie. Succesvolle transformaties hangen verder samen met het doorvoeren van een andere manier van werken in de hele organisatie en het doorbreken van organisatie silo’s. Dat blijkt uit het onderzoek 'The Evolving Customar: profile of a winner', waarvoor PwC zo’n vijfhonderd bedrijven ondervroeg over hun digitale transformaties.

3 routes naar meer IT-tevredenheid en digitale transformatie 02-04-2022

Digitale transformatie zorgt dat organisaties relevant blijven voor hun doelgroep. Analyse door de RUG toont aan dat de route naar succes duidelijk kan verschillen: ieder moet uitvinden welke route het meest doelmatig is naar succesvolle IT-dienstverlening en digitale transformatie. Data-analyse helpt organisaties om de juiste route te kiezen.

Bob de Wit (Nyenrode): “Digitale transformatie is het concept van de eeuw” 01-04-2022

Hoogleraar Strategisch Leiderschap Bob de Wit vreest voor een gebrek aan realiteitszin bij ondernemingen: het besef van de impact van de digitale transformatie op bijvoorbeeld het businessmodel is nog niet bij iedereen aanwezig. De Wit is een van de sprekers tijdens de Finance Summerclass die op 30 augustus begint.

Overleef de digitale transformatieslag: innoveer nu! 31-03-2022

Bedrijven van de toekomst hebben een trend-gedreven innovatiecultuur, constateert Igor Beuker. Hij is key note speaker op de internationale summit The Bright Future of Finance. Ondernemingen die blijven hangen in traditionele modellen verdwijnen, banen transformeren en technologie doet de financiële sector op de grondvesten schudden.

Moet de CFO de digitale transformatie leiden? 30-03-2022

Zit de CFO op pole position om de digitale transformatie van organisaties te leiden? CFO’s denken over het algemeen van wel. Mohamed Bouker en Frank Geelen van Deloitte Consulting en Nart Wielaard geven hen in hun nieuwe boek gelijk.

De twee schreven het boek 'The CFO in Pole Position'. “Er begon iets te kriebelen”, stelt Bouker aan het begin van het gesprek. “We zagen heel veel ontwikkelingen, maar ook heel veel hypes. Van artifical intelligence en cloud tot aan blockchain en robotic process automation.

Digitale ethiek: basisingrediënt voor succesvolle digitale transformatie 29-03-2022

Organisaties die succesvol zijn in hun digitale transformatie, onderscheiden zich door een breed draagvlak voor en vertrouwen in de manier waarop ze digitale technologieën inzetten. Om dat te bereiken is het belangrijk dat organisaties tijdig in het transformatieproces aandacht hebben voor digitale ethiek en haar een onlosmakelijk onderdeel van de bedrijfsvoering maken. De focus ligt daarbij op hun bereidwilligheid om de verantwoordelijkheid te nemen voor de naleving van hun eigen waarden, aldus PwC'ers Mona de Boer en David van de Merwe.